O vorba al unui nene mai inteligent, pe numele lui Albert Einstein, ne-ar putea caracteriza, pe multi dintre noi, intr-o propozitie simpla, asa cum se caracteriza si pe el insusi: “Nu am un talent special, sunt doar un curios pasionat”. Tind sa cred ca are dreptate, iar pentru mine, toata aceasta “ecuatie” explicata suna cam asa: Deci curiozitatea este scanteia din spatele scanteii unei idei. Spun doar idee si nu idee geniala, sau buna, pentru ca atunci cand esti copil si esti curios cum este soba, focul, sau fierul de calcat si constati ca este fierbinte, “ideea” te poate arde :D

In urma cu 30 de ani, un alt nene, pe numele sau John Hendricks (nu, nu a fost ruda cu J.Hendrix) s-a gandit sa infiinteze o televiziune, a carei scop sa fie satisfacerea curiozitatilor. Dupa parerea mea, este ca si cum ai fi venit acuma cu ideea de restaurante. Un om va avea mereu nevoie de mancare, somn si cunoastere. Exista o “lege” nescrisa, atunci cand te lansezi intr-un business: “Stick to the basic human needs” Sau, mentine-te la strictul necesar al omului, in traducere. Cineva s-a gandit bine :) Televiziunea la care ma refer se numeste Discovery Channel.

Logo aniversar

Sa ramana intre noi, daca el nu se gandea pe atunci sa faca asa ceva, o faceam eu astazi ;) Pana la urma, orice faci, o faci pentru ca esti curios, chiar si cand mergi la bere intr-un loc nou, inainte sa intri, spui: Hai sa vedem cum e aici. O mica exceptie a deciziei din spatele curiozitatii a fost in 2011, cand am mers cu pluta pe raul Mures. In dimineata deciziei, nu am spus “hai sa vedem” am spus “hai sa mergem”. Cum ar veni, noi eram la etapa a doua, acolo unde actiunea devine curiozitatea pusa in aplicare. De asteptat, aventura in timpul celor doua saptamani pe pluta ne-a dus si in copaci culcati in apa, sub apa, dormitul printre mistreti sau vaslitul in stil olimpic, adica continu timp de aprox 40 de minte, pentru a iesi dintr-un “vid” orizontal al unui prag de apa. O aventura! Dupa cum spunea cantecul nostru de atunci.

La 30 de ani distanta de o idee, Discovery isi serbeaza ziua intr-un mod aparte si sincer, nici nu ma asteptam sa o faca intr-un fel traditional. Pana la urma, cand esti o retea cu 15 televiziuni, printre care si Eurosport-urile… Din oficiu ai sa faci ceva total diferit, iar in cazul de fata ma refer la un Curiosity mApp :) O aplicatie al carei rezultat va fi o harta digitala a curiozitatii oamenilor din regiunea Europeri de Sud-Est.

Ce trebuie sa faci este sa intri pe pagina de fb a Discovery si sa-ti alegi o curiozitate. Poti alege una dintre cele predefinite, sau scrii in campul dedicat, care este curiozitatea ta. Vom vedea la ce suntem curiosi noi, in comparatie cu alte tari, iar acuma vine partea cea mai frumoasa!

Generic

Nu vorbim despre skydiving, vorbim despre poza pe care o vom pune ca si reprezentanta a unei regiuni din harta. Pana pe 30 iunie, ai timp sa lasi un raspuns scris, in campul de mai jos (comentarii) la intrebarea:

 • Cum a supraviețuit 11 zile într-o pădure siberiană un copil de 4 ani?

Cel mai creativ si curajos raspuns, va fi ales castigator si va fi ales de mine pe 30 iunie, timp in care poti sa-ti faci si o poza cu care sa apari ca reprezentant al unei regiuni pe harta curiozitatilor (in cazul in care nu ai o poza, no, nu stiu eu). Mult succes si va invidiez, pentru ca eu nu pot sa particip :) Zile faine!

Discovery30ani-pozata


Comments

 • Zoran

  Copilul s-a luptat cu ursii ,lupii si toate vietatile junglei si intr-un final a trecut level’ul !

 • Szuchanszki Tibor

  Avand in vedere ca acel copil avea 4 ani, presupun ca cea mai mare parte a vietii a petrecut-o in compania unui caine(introduc in scenariu si un caine). Singurul animal care iubeste mai mult stapanul decat propria suflare, este cainele….
  Timp de 11 zile cainele incalzea copilul, stiind unde este mai cald, mai umed sau mai racoros. Zapada, frunzele , crengile sau pamantul umed nu sunt un secret pentru un caine. Efectul de turma in acest caz (copil de 4 ani) este foarte des intalnit. Copilul traieste datorita instinctului de supravietuire al animalului de companie.

 • Ucku

  Vorbind de padurea siberiana nici nu se mai pune problema de anotimp, fie vara fie iarna temperaturile clar sunt sub aproape orice limita din alta padure de pe planeta, in consecinta, facem un studiu de caz:
  1. Din punct de vedere al temperaturii a trebuit sa isi gaseasca adapost fie la sanul unui animal care cu un instinct matern dezvoltat l-a ferit de intemperii si frig, fie intr-o grota/pestera/scorbura sau ce-o mai fi printr-o padure siberiana ca nu am ajuns intr-una (inca) ;-) fie in cabana vanatorului/padurarului din padurea siberiana :-)
  2. In ceea ce priveste hrana si hidratarea copilului, timp de 11 zile era imposibil sa supravietuiasca fara apa sau mancare asa ca acesta a fost fie hranit de acelasi animal cu instinct matern ceea ce deja ma face sa fiu sceptic asupra apucaturilor pe care o sa le aiba copilul peste cativa ani:-) fie avea tot ce-i trebuia la cabana vanatorului/padurarului aceeasi de la punctul 1.

  Singura varianta prin care copilul ar fi putut supravietui 11 la 4 ani fara nici un fel de ajutor extern ar fi ca povestea sa fie veche de vre-o 40 de ani, copilul sa fie Chuck Norris si in acest caz nimeni niciodata nu va afla cum a fost posibil fiindca padurea siberiana nu are curaj sa ne dezvaluie acest secret :-)))

 • Vasile C

  Pentru un copil de 4 ani ,chiar daca traieste in acea zona ,imtamplarea a avut un final fericit. Chiar daca ei unt invatati de mici sa supravietuiasca in acele conditii ingrozitoare cred ca norocul ei a fost catelul care a fost in permanenta langa ea si a ferit-o de pericloe iarn oaptea o incalzea.Ca hrana a dovedit o remarcabila ingeniozitate haranindu-se cu fructe de padure si band apa dintr-un izvor.Spiritul de supravietuire d,norocul si mai als catelul care intr-un final s-a inapoiat in satul tatalui ei(ghidand echipele trimise in cautarea ei)Au facut ca in final fetita sa fie salvata!

 • szuchanszki tibor

  Castigatorul este ?

Leave a Comment

© Copyright Ivo Bobal. All Rights Reserved.