De ani de zile m-am tot pregătit să scriu despre acest subiect, dar parcă niciodată nu am găsit timp să o și fac. Acuma că tot “vine” crăciunul și au reînceput ninsorile, mi s-a reconfirmat un comportament anume la oameni. Sa exemplific simplu și, să ne referim la ei ca și X, Y și Z.

Avem cetățeanul X – X vede la TV, sau aude la radio că va ninge, că meteorologii au emis avertizări și coduri de toate culorile curcubeului și, ca orice gospodar care se respectă, se pregătește. Merge în cămara și scoate cea mai bună pălincă și o așeaza în zona în care crede el că va ajunge în primele 5 minute de când se apucă de dezăpezit, fie cu mătura, fie cu lopata. X nu riscă să se deshidrateze, e serios!

Avem și cetățeanul Y. Cetățeanul Y este fie vecinul lui X, fie o rudă semi-distantă de-a lui. Deci Y stă în casă cât timp ninge, bagă lemnele pe foc ca să fie cald, deși ar prefera ca acest lucru să îl facă altcineva. Abia când vede ca X bea o pălincă în timp ce dezăpezește, abia atunci iasă din casă. El i-a și o mătură cu el, o pune pe umăr ca sa fie văzut și de alți vecini ce gospodar este el, dar drept vorbind, el a ieșit doar ca să măture zăpada spre cel care are pălinca, după care zăbovește în zonă și îl ține pe X de vorbă, că doar, doar mai prinde și el o dușcă.

Ca în orice comunitate, mai există și a treia categorie de persoane, precum în bancuri.

Cetățeanul Z. Z-et doarme cel mai mult dintre cei trei. Într-o oarecare măsură eu înțeleg dorința de a dormi mai mult, chiar o împărtășesc, tot timpul mai vreau să dorm 5 min în plus, dar!… (daaaar este o vorbă de-a mea) Acest cetățean reprezintă mentalitatea de care trebuie să ne vindecăm (este impropriu spus să scăpăm) și anume: Tot timpul se gasește căte un cetățean Z, care să-și verse amarul în public (carciumă, facebook etc.) pe motiv că X și Y nu au curățat ȘI la el, dar au curățat restul orașului. Omul care nu își mătură zăpada nici măcar în fața casei sale, dar are tot timpul căte un reproș pentru faptul că tu ai făcut-o și pentru alții.

Photo Credit: Jano Hajduk

Photo Credit: Jano Hajduk

În urmă cu două săptâmani au fost primele ninsori serioase, acuma este runda doi. În prima “rundă” niște cetățeni simpli din orașul meu natal s-au găndit și s-au oferit voluntari să dezăpezească arterele principale ale orașului, deci jos pălăria. Evident, daca vrei să te enervezi că strada ta nu-i dezăpezită, în acest caz, enervează-te pe administrația locală și pe faptul că nu există un contract de dezăpezire pentru oraș, sau mai bine, mergi la primărie și întreabă de ce nu exista acest lucru. Platforma pe care puteai afla cheltuielile bugetului local, care era online, nu mai exista… Se simte că ne conduce psd si alde… Cu toate astea, ceea ce vreau să săpun: Nu fii bou! Nu-ți vărsa nervi pe voluntarii care și-au rupt din timpul lor liber ca să faca ceva pentru comunitate, în timp ce tu ai stat în casă la căldură. Varsă-ți nervii pe cei care merită.

Concluzia finală, atunci când ninge, relizezi mai mult înțelesul vorbei: Multă lume, puțini oameni.

 


Comments

No one has said anything yet.

Leave a Comment

© Copyright Ivo Bobal. All Rights Reserved.