In dimineata asta o auzeam pe Margareta Nistor la radio, vorbeau despre diverse si, evident, vorbeau si despre cum traducea ea filmele, iar la intrebarea operatorilor “de ce nu traducea injuraturile corect” ea a spus ceva de genul: La noi in familie nu se injura (normal, foarte fain, civilizat, asa cum trebuie sa fie) dupa care a spus: Daca lumea ar si pati ceea ce injura, nimeni nu ar mai injura! Iar asta m-a pus pe ganduri… M-am gandit la cele mai uzuale vorbe (nu injuraturi) pe care neamul roman le foloseste in transmiterea anumitor sentimente:

Deci urmatoarele exemple nu sunt ok:

Ma doare-n “organ” – Bai, nu mai spune din astea, este foarte nasol sa te doara acolo! Nu ma crezi? Roaga pe cineva sa te loveasca acolo.

Ma doare-n cot: Stii cum este sa te lovesti in cot? Nu? Baga un cot in calorifer, in masa, in tocul de la usa etc… Am avut o cazatura urata in urma cu ceva ani, m-am lovit in cot… Doua zile am mancat cu cotul in aer… Nu-i fain! Te provoc sa simulezi mancatul cu cotul in aer chiar acuma :)

Ma doare-n păr: Nu stii cum este sa te doara părul? Pfoai, naspa! Nu poti sa-ti faci o freza, nu suporti sa-ti puna partenerul/a mana in cap, din astea. Deci nasol este sa te doara si in păr!

Ma doare-n degetul mic, sau mare de la picior: Pfoai! Pai tu nu stiai ca toate colturile mobilei au fost inventate ca intr-un anumit moment dat, tu sa dai un sut in el? No, sa te mai aud sa zici asta.

Ma doare undeva de: Nici asta nu este ok. Ideaa este ca te va durea, nu-mi imaginez de ce sa-ti urezi singur asa ceva.

Ce este ok sa spui:

Ma doare-n bască: No, eu nu am auzit pe nimeni inca, spunand, bai ce ma doare basca… (poate intr-un regionalism este posibil) dar basca nu are cum sa te doara!

Ma doare-n coltul acela din camera: Pai in coltul acela nu ai cum sa te lovesti, deci este ok, esti in siguranta.

Nici acolo nu ma doare: Este foarte bine spus! Din start arati durerii locul unde nu te deranjeaza. Fara a mentiona o parte a corpului, durerea stie unde trebuie sa mearga si stie ca trebuie sa te ocoleasca.

Ma doare-n paișpe, sau orice alt numar: – E bine. Nu auzi nici unde: Bai, mi-a dat 14-le o palma… Sau: M-am lovit in 15-le de acolo de ma dor toate…

Madoarein14

Spre final: De evitat totusi sa folosesti lucruri dragi tie. De exemplu: Evita sa spui ma doare-n berea aceasta rece de decizia respectiva. S-ar putea ca berea sa cada de pe masa si atunci ce faci? Sa nu mai mentionam sa te doara in palinca sau jagermeister… Mare pacat!

Prin urmare, va recomand sa va cuprinda un profund sentiment de nepasare la diferite chestii, alegeti voi care, nu dau sfaturi. In acest fel va asigurati ca berea ramane pe masa, jagerul si palinca raman si ele in locul sigur si bine stiut, iar pe voi nu va jeneaza nici o parte a corpului pe cand le savurati ;)

Am omis ceva? Este un camp mai jos in care poti completa :D

UPDATE, via crivat, alte 3 ok:

ma doare-n pix: Pai daca nu scrie, nu scrie, ce sa-i faci?

ma doare la salata: (pe mine doar daca are Ton in ea) Pe Crivat nu :))

ma doare la bascheti: Asta este valibila la categoria ok, doar pentru barbati – La femei este altceva :D


Comments

Leave a Comment

© Copyright Ivo Bobal. All Rights Reserved.