Nu in fiecare municipiu, oras, sau sat este gri-ul de Bucuresti, dar totusi, in majoritatea oraselor predomina culoarea asta, gri, care, dupa parerea mea reprezinta ceva neterminat. (Exceptand culoarea motocicletelor si a masinilor, evident) Dar gri-ul de locuinte, cel la care ma refer, gri-ul de ciment…  Ca si cum ar fi o povara pe o locuinta menita sa te suprime si sa te deprime, si sa-ti reaminteasca in continuare ca menirea ta in viata este sa muncesti si sa nu pui intrebari. Sa platesti darile la stat si rata la banca. Ma insel? Nu sariti pe mine daca inca nu ati apucat sa va vopsiti casa, va inteleg, desi eu inca nu mi-am construit casa.

Bun, ideea este ca ma intreb care va fi primul oras care va schimba gri-ul din el? Exista unul si eu nu stiu de el? Sighisoara este colorata de exemplu, dar tot predomina gri-ul si acolo. Sibiu-ul parca-i mai crem… De ceva vreme consider ca orasele care sunt mai colorate, sunt si mai prospere. Nu stiu de ce gandesc asa, asa cred eu. Imi imaginez ca-i mai fain sa iesi pe strada si totul sa fie in culori diferite, spre deosebire de acelasi gri. Pana si alb-ul este mult, mult mai frumos si mai linistitor in comparatie cu gri-ul de la noi… Trebuie sa-mi iau nuvela lui Alexandru Tocilescu  ”Eu at al.” despre o fabrica de gri, construita de comunisti tocmai ca sa nu existe culoare in Romania.

Un lucru care m-a frapat in timp ce am lucrat la pozele de mai jos… Bai! Nu exista un geam pus drept! Daca nu ma credeti, va dau pozele in rezolutie maxima, ca sa vedeti ca asa-i! Evident, ma gandesc la toti parintii si bunicii nostri care au construit aceste blocuri si ma intreb: Ba, timpul trece si leafa merge? Asta o fi fost ideologia de atunci? Sau gandesc eu prost? Pentru ca daca as fi fost in locul lor, pai nu mi-as fi permis sa fac un lucru prost. Asta cel mai probabil mi se trage de la tata, care m-a invatat tamplarie si mi-a zis: Orice lucrare, orice client, fa asa ca si cum ti-ai face pentru casa ta!

Si pentru ca ar cam fi cazul sa inchei scrierea, m-am gandit la o treaba, mai ales ca traim vremuri nasoale, conduse de psd… Nu ma astept ca intr-un viitor apropiat sa se schimbe cu mult orasele, municipiile, sau satele gri in care traim, drept urmare, daca vrei sa vezi cum ar putea fi altfel, da-mi o poza cu “strada ta” gri, iar eu am sa incerc sa-i dau culoare. (nu am sa fac muschi, mustati, silicoane, sau bamweu in loc de logan din poza) dar poate te gandesti sa candidezi ca primar si nu stii ce ai face primul lucru :) Eu sincer, abia astept sa vad care va fi primul oras din Romania care va iesi din gri, prin culori. S-o destepta intr-un final si Arad-ul meu? O fi Timisoara fruntea din nou? O fi Oradea, care a castigat vesnicul razboi intre Arad si Timisoara? (Atunci cand doi se crearta, al treilea castiga) – Da, Oradea arata superb! Ideea mi-a venit pe strazile din Timisoara, de acea si exemplele vin de aici.

Am facut o simulare. Este viziunea mea si abilitatile mele limitate in photoshop. Nu judecati executia, eventual idea.

Realitatea

Fictiunea

 

Realitatea

Fictiunea, sau ideea :)

 

Astept poze in comentarii, pe email la ivo @ cumotorul.ro, sau in link-uri cu descarcare. Nu sunt premii, ca sa ne intelegem. Vreau doar sa colorez strazi, mi-a ajuns atata gri!

 


Comments

No one has said anything yet.

Leave a Comment

© Copyright Ivo Bobal. All Rights Reserved.